Tuesday 28 July 2015

Чоколадни крофни | Chocolate Glazed Doughnuts

Please scroll down for the recipe in English.


За многумина, крофните се најдобриот појадок, ужина или десерт. Меѓутоа, најчесто нивната подготовка бара многу време и напредни кулинарски способности. Рецептот што ви го презентираме во наредните редови е доста лесен да се направи и бара помалку време. Резултатот е лесни, меки крофни, прелиени со топла, декадентна чоколадна глазура. 



Домашни крофни


Состојки (10-12 крофни):


  • 7 г. (едно пакетче) сув квасец
  • 200 мл. млеко
  • 1 прстофат шеќер
  • 300 гр. брашно
  • 80 г. шеќер во прав
  • 2 супени лажици масло
  • 1 л. масло за пржење

Подготовка:


Замлачете го млекото, внимателно да не биде премногу жешко. Во него додадете прстофат шеќер и сувиот квасец и оставете го на порасне 5 минути. Во длабок сад ставете ги останатите состојки и додате го активираниот квасец. Можеби ќе ви биде потребно да додадете уште брашно за тестото. Замесете го тестото и оставете го да кисне 30 минути на топло место.

Расукајте го тестото, и со пошоп на модла или набрашнета часа, исечете кругови. Употребете помала чапа или модла за да го исечете и центарот на крофната. Центарот може да го пржите така или повторно да го замесите и да исечете нови крофни.

Внимателно подигнете ги крофните и ставете ги го големо тенџере со загреано масло. Пржете ги една до две минути, или додека добијат златно кафена боја на двете страни.


Чоколадна глазура

Состојки (доволно за 12 крофни):

  • 50 гр. путер
  • 30 мл. млеко
  • 1 супена лажица мед
  • 1 супена лажица екстракт од ванила
  • 60 гр. квалитетна црна чоколада
  • 60 гр. шеќер во прав

Подготовка:


Во тенџере, ставете ги путерот, млекото, медот и екстрактот од ванила и загрејте го на среден оган. Кога ќе се стопи путерот, намалете ја темпетатурата и додадете ја чоколадата и мешајте додека не се растопи. Тргнете го тенџерето од оган, додате го шеќерот во прав и убаво измешајте ја смесата. Потопете ги крофните во глазурата (од едната страна или целата крофна) и оставете ја глазурата да се олади 30-тина минути.

Се служи со врело кафе.


_______________________________________________________________________________________________________

For many people, doughnuts are the best breakfast, snack or dessert. However, they usually take up a lot of your time and require advanced cooking skills. The recipes we present below are fairly easy to make and require less time. The result is fluffy, soft doughnuts, topped with a warm, decadent chocolate glaze.



Homemade Doughnuts

Ingredients (makes around 10-12 doughnuts):

  • 7g (one package) active dry yeast
  • 200 ml milk
  • 1 pinch sugar
  • 300 gr flour
  • 80 gr powdered sugar
  • 2 tablespoons oil
  • 1l oil for frying

Method:


Slightly warm the milk, taking care not to make it too warm. Combine it with a pinch of sugar and the dry yeast and let it rise for around 5 minutes. In a mixing bowl, combine the rest of the ingredients and add the activated yeast. You will probably need to add more flour to the dough. Knead the dough and allow it to prove for around 30 minutes in a warm place. 

Roll the dough in an arbitrary shape and, using a dough cutter or a floured glass, cut circles. Use a smaller glass to cut the doughnut holes. You may either fry the holes as well, or re-roll the dough in order to make new ring doughnuts. 


Carefully lift the doughnuts and put them in a large saucepan with hot oil. Deep-fry them for a minute or two, or until golden on both sides. 


Chocolate Glaze

Ingredients (makes enough for 12 dougnuts):

  • 50 gr. Butter
  • 30 ml Milk
  • 1 teaspoon Honey
  • 1 teaspoon Pure Vanilla Extract
  • 60 gr. High Quality Dark Chocolate
  • 60 gr. Powedered Sugar

Method:


In a saucepan, combine the butter, milk, honey and vanilla extract and heat over medium heat. When the butter is melted, decrease the heat to low, add the chocolate and whisk until it has melted. Remove the saucepan from the heat, add the powedered sugar and whisk to combine. Dip the doughnuts in the glaze (only one side or whole doughnuts) and let the glaze set for about 30 minutes.

Serve with freshly brewed coffee.






The recipes explained in this article have been adjusted from the versions presented on SORTEDfood and Food Network (Alton Brown).

NEXT: Seafood Paella

No comments:

Post a Comment